Project Politiek en Media

Project Politiek en Media

Politieke wandeling

Op de eerste schooldag gaan we altijd met de nieuwe groep een ‘politieke’ wandeling maken. We bekijken dan welke gebouwen er in het centrum van Den Haag zijn die iets met politiek te maken hebben. We hadden dit jaar een bijzondere ontmoeting vlak voor de nieuwe Tweede Kamer. Daar kwamen we minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen. Hij had tijd om even een praatje te maken met onze leerlingen en ging ook op de foto met hen.

   

    

Plastic Soep Surfer

Scholen die afval willen scheiden, moeten daarvoor extra betalen. Merijn Tinga, de Plastic Soep Surfer, wil hier iets aan veranderen. Daarom ging hij 10 dagen door Nederland suppen om hier aandacht voor te vragen. Op vrijdag 10 september kwam hij aan in Den Haag, om hier zijn actie af te sluiten samen met onze leerlingen. Wij mochten eerst plastic gaan vissen en daarna met Merijn ansichtkaarten aanbieden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en enkele kamerleden. Er was ook een verslag van deze activiteit op TV West te zien. Klik hier voor het filmpje.

          

Les van Mark Rutte

Als je een project over politiek hebt en je kunt dan les krijgen van de minister-president van Nederland, dan is dat natuurlijk wel heel erg bijzonder. Samen met de leerlingen van de andere Haagse Kopklassen hadden onze leerlingen op donderdag 16 september deze bijzondere ontmoeting met Mark Rutte. Hij vertelde over zichzelf en zijn werk en de leerlingen kregen de gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Prodemos

Op maandag 27 september gingen we naar Prodemos voor een les over de landelijke politiek en een bezoek aan het Binnenhof. De dag bestond o.a. uit  een spel over hoe een wet maken tot stand komt en een spel over een actueel onderwerp waarbij de leerlingen belangen van de verschillende personen moesten onderzoeken. Toen we pauze gingen houden, zaten we naast een actie over dolfijnen. Een aantal leerlingen heeft hiervoor met de media gesproken.   Uiteraard hebben we ook de Tweede Kamer bezocht. Hoewel het op maandag daar nooit heel erg druk is, hebben we toch verschillende ministers en kamerleden gezien. 

Bezoek aan stadhuis

Maandag 4 oktober gingen de leerlingen van de vier Haagse Kopklassen op bezoek in het stadhuis bij de heer Bredemeijer, hij is de wethouder van Onderwijs van de gemeente Den Haag. In de raadszaal vertelde hij over zijn werk en mochten de leerlingen vragen stellen. Het was een hele leuke ontmoeting.

 

Spel over de provincie

Tijdens het project Politiek en Media behandelen we ook het bestuur van de twaalf Nederlandse provincies. Daarna kiezen de leerlingen in drietallen een provincie uit. Over deze provincie maken ze een ganzenbordspel. Het spelbord en het boekje met de regels en de opdrachten moeten ze zelf maken. In de opdrachten wordt informatie gegeven over belangrijke (toeristische) onderwerpen die bij de provincie passen. Uiteraard worden de spellen ook uitgeprobeerd in de klas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

De school is verantwoordelijk voor het aanmelden van leerlingen voor de kopklas. Wil je weten hoe dit in z’n werk gaat?
Hier lees je er alles over.

Profiel kopklasleerling

Hoe herken je nou die knappe kop?
We hebben wat richtlijnen ‘op papier’ gezet die je kunnen helpen de juiste keuze te maken. Hier staan ze!