Project Politiek en Media

Project Politiek en Media

Politieke wandeling

Op de eerste schooldag gaan we altijd met de nieuwe groep een ‘politieke’ wandeling/speurtocht maken. We bekijken dan welke gebouwen er in het centrum van Den Haag zijn die iets met politiek te maken hebben. Dat zijn er heel veel. Tijdens dit project gaan we van alles leren over de landelijke, provinciale, gemeentelijke en Europese politiek en de media.

     

   

Plastic Soep vissen

Scholen die afval willen scheiden, moeten daarvoor extra betalen. Merijn Tinga, de Plastic Soep Surfer, wil hier iets aan veranderen. Daarom ging hij 10 dagen door Nederland suppen om hier aandacht voor te vragen. Op vrijdag 10 september 2021 kwam hij aan in Den Haag, om hier zijn actie af te sluiten samen met onze leerlingen. Wij mochten eerst plastic gaan vissen en daarna met Merijn ansichtkaarten aanbieden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en enkele kamerleden. Er was ook een verslag van deze activiteit op TV West te zien. Klik hier voor het filmpje.

          

Tijdens het project Politiek en Media hebben we het over deze bovenstaande actie gehad. We zijn daarna met de Kopklas havo/vwo ES 23/24 op 11 september zelf plastic gaan vissen in de wateren rondom de school. Er is weer veel plastic en andere rommel uit het water gehaald.

Les van Mark Rutte

Als je een project over politiek hebt en je kunt dan les krijgen van de minister-president van Nederland, dan is dat natuurlijk wel heel erg bijzonder. Samen met de leerlingen van de Kopklas havo/vwo JW hadden onze leerlingen op donderdag 28 september deze bijzondere ontmoeting met Mark Rutte. Hij vertelde over zichzelf en zijn werk en de leerlingen kregen de gelegenheid tot het stellen van vragen. 

 

Prodemos

Op dinsdag 12 september gingen we naar Prodemos voor een les over de landelijke politiek en een bezoek aan het Binnenhof. De dag bestond o.a. uit  een spel over hoe een wet maken tot stand komt en opdrachten in het Democracylab. Daarna hebben we op het Lange Voorhout het Grondwetspel gedaan. De leerlingen moesten allerlei gebouwen zoeken die met onze grondwet te maken hebben en daar opdrachten uitvoeren. Uiteraard hebben we ook de Tweede Kamer bezocht. We hadden geluk, we waren precies tijdens het Vragenuurtje aan de beurt om daar te kijken. De minister van Justitie en veiligheid mevr Yesilgöz was aan het woord. Ze moest vragen van verschillende kamerleden beantwoorden. Helaas mogen daar geen foto’s gemaakt worden.

 

Bezoek aan stadhuis

Maandag 4 oktober gingen de leerlingen van de vier Haagse Kopklassen op bezoek in het stadhuis bij de heer Bredemeijer, hij is de wethouder van Onderwijs van de gemeente Den Haag. In de raadszaal vertelde hij over zijn werk en mochten de leerlingen vragen stellen. Het was een hele leuke ontmoeting.

 

Spel over de provincie

Tijdens het project Politiek en Media behandelen we ook het bestuur van de twaalf Nederlandse provincies. Daarna kiezen de leerlingen in drietallen een provincie uit. Over deze provincie maken ze een ganzenbordspel. Het spelbord en het boekje met de regels en de opdrachten moeten ze zelf maken. In de opdrachten wordt informatie gegeven over belangrijke (toeristische) onderwerpen die bij de provincie passen. Uiteraard worden de spellen ook uitgeprobeerd in de klas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

De school is verantwoordelijk voor het aanmelden van leerlingen voor de kopklas. Wil je weten hoe dit in z’n werk gaat?
Hier lees je er alles over.

Profiel kopklasleerling

Hoe herken je nou die knappe kop?
We hebben wat richtlijnen ‘op papier’ gezet die je kunnen helpen de juiste keuze te maken. Hier staan ze!